Projectevaluatie Sociaal domein

Over Gemeente Bunnik

Bunnik is een gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 15.345 inwoners (1 januari 2021, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 37,62 km². Hoofdplaats is de plaats Bunnik.

De uitdaging

De gemeente Bunnik heeft haar sociaal domein goed op orde. Zij ziet ook in hoe waardevol een evaluatie is om samen met de relevante belanghebbenden te leren van de complexe decentralisatie operatie. Enerzijds voor het transitiejaar 2015 in het sociaal domein en anderzijds voor het gemeentelijke proces in de breedte (dus met het oog op andere door te maken veranderingen cq andere beleidsvelden).

Hoe hebben wij geholpen?

Impact Company ontwierp en organiseerde 2 evaluatiesessies met alle bestuurlijke lagen. Belangrijke kenmerken hiervan waren:

* Een projectevaluatie is geen onderonsje tussen de opdrachtgever en de projectleider. We zorgden voor een deelnemergroep die bestond uit directe projectleden maar ook stakeholders uit de periferie. Andere gezichtspunten leveren waardevolle informatie op.
* We richtten ons op wat er goed ging, wat er verbeterd kon worden, wat je ervan kon leren: successen, verbeterpunten, kansen en risico’s.
* We ontwierpen een proces waarbij een ieder een even grote inbreng heeft en eigen meningen werden toegejuicht.
* De focus lag naast het resultaat ook op de samenwerking en het proces van het project.

Het resultaat

We maakten een leerbrug: sessie deelnemers hadden de successen, verbeterpunten, kansen en risico’s vertaald naar richtlijnen. Deze richtlijnen hebben we vervolgens direct belegd in de lijn (bij het sociaal domein zelf), andere beleidsvelden en lopende projecten.

Is evalueren oude koeien uit de sloot halen? Welnee! Projectevaluatie draagt bij aan ontwikkelingscapaciteit en eigenaarschap. En die twee zijn cruciaal voor de overdracht naar de lijnorganisatie.

[dsm_embed_twitter_timeline twitter_username=”marjolijndg” limit_tweet=”on” tweet_number=”2″ footer=”off” scrollbar=”off” _builder_version=”4.9.3″ _module_preset=”default”][/dsm_embed_twitter_timeline]

Interesse of een vraag? Neem contact op