Meer van hetzelfde – vals evenwicht in je team

19 December 2011 | beweging creëren, hoe krijg je mensen mee

Het meest voorkomende probleem in (management)teams is gebrek aan feedback. Collega’s spreken elkaar niet aan op ongewenst gedrag, maar ook complimenten worden weinig gegeven. In de blog ‘wees verschillend‘ ben ik hier al op ingegaan.

Het op 1 na meest voorkomende probleem in (management)teams hangt sterk samen met een gebrek aan feedback. Het gaat om het patroon dat mensen ‘ja’ zeggen maar ‘nee’ doen. Herkenbare geluiden in de onderlinge communicatie zijn: “Zou je niet …?”, “Ja, maar …”. Hierbij doet de eerste suggesties en de tweede plaatst kanttekeningen.

Gevolg is dat er meer van hetzelfde gebeurt! “Hier hadden we het toch al over gehad?” of “Dit was toch al besloten?” en “Dit is toch in feite de oplossing die we al eerder hadden gevonden?” zijn dan veel voorkomende vragen in vergaderingen, bij het koffie automaat of teamoverleg. Er is hier sprake van een stilstandpatroon. Een stilstandpatroon zou je kunnen omschrijven als twee tegen elkaar in draaiende communicatiecirkels, die energie kosten. Komt een organisatie in een stilstandpatroon terecht dan slurpen de tegen elkaar in draaiende cirkels als het ware alle energie op en is er geen energie beschikbaar voor verandering of groei.

In feite leidt elk stilstandpatroon tot meer van hetzelfde. De gedachte ‘meer van hetzelfde’ is een heel sterk goed voelbaar en herkenbaar symptoom van een systeem dat zich in stand aan het houden is en zich tegen veranderingen verzet. Wanneer mensen ‘ja’ zeggen maar ‘nee’ doen, is sprake van een circulair patroon dat zichzelf in evenwicht houdt. Het evenwicht bestaat eruit dat iemand ideeën opwerpt (initiatief neemt, stuurt op een situatie) en de ander achterover gaat zitten (twijfels heeft, afhaakt om er tegenin te gaan). Vervolgens gebeurt er niets anders, er komt geen beweging of verandering in de situatie.

Zo merk je wanneer er sprake is van dit stilstandpatroon in je team. Worden er concrete afspraken gemaakt in het teamoverleg of andere bijeenkomsten? En worden deze afspraken nagekomen? Komt men met volledig andere oplossingen of lijkt het allemaal steeds weer op het oude? Tel eens hoe vaak er ‘ja, maar’ wordt gezegd. En in hoeverre durft men elkaar aan te spreken op dit gedrag? Dit laatste biedt nou net de oplossing op dit patroon!

Twee oplossingen om de evenwichtscirkel te doorbreken:

1. Accepteer alleen een eenduidig ‘ja’ of ‘nee’ en ga vooral niet mee in de ‘ja, maar’ beweging.

2. Zeg wat je aan de ander ziet en ga af op zijn gedrag (ipv op zijn woorden).

TIP: Om te ontdekken of een organisatie bezig is zichzelf in stand te houden en niet te veranderen, analyseer je de onbewuste en de bewuste communicatie. Communicatie analyse is het gemakkelijkste te realiseren door een friskijker, iemand van buiten de organisatie. De procesbegeleiders van Impact Company onderkennen uw belangen, ambities en kostbare tijd. Onafhankelijke procesbegeleiding betekent voor ons:

  • zelf buiten de inhoud te staan
  • de kennis en energie van de deelnemers aanspreken en actief in te zetten naar het gewenste resultaat
  • paarden als instrument voor zuivere, snelle en directe feedback
  • en vooral een gezamenlijkheid daarin te creëren

Neem niet langer genoegen met de ‘ja, maar’ reacties en kom in actie!

[BRON: Anjo Schuite, BusyTo]

Marjolijn de Graaf

Marjolijn de Graaf

Faciliteert gedragsverandering, ontwerpt groepsbesluiten, fluistert managers | entrepeneur, auteur en trainer van Decisions by Design

[dsm_embed_twitter_timeline twitter_username=”marjolijndg” limit_tweet=”on” footer=”off” scrollbar=”off” _builder_version=”4.9.3″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/dsm_embed_twitter_timeline]

Interesse of een vraag? Neem contact op