BIM ambassadeursdag

Over Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werkt dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

De uitdaging

De economische crisis dwingt alle partijen in de bouwkolom om goed na te denken over innovatie en mogelijkheden om faalkosten te reduceren.

BIM (bouwwerk informatie model) is een van de meest kansrijke ontwikkelingen waar veel partijen op inzetten. BIM wordt in de bouw toegepast om alle betrokken partijen in een bouwproces informatie uit te laten wisselen, zodat altijd dezelfde actuele gegevens beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het bouwproces efficiënter, sneller en de kwaliteit hoger. De verandering naar BIM gerelateerd werken is nog een hele uitdaging en vormt het grootste ‘struikelblok’.

Hoe hebben wij geholpen?

Voor deze uitdaging organiseerden wij voor een grote organisatie een BIM sessie met als titel “Hoe word ik BIM-ambassadeur … en hoe zet ik mijn digitale kracht in voor de informatievoorziening in mijn organisatie?”.

Het doel van de sessie was om belangrijke stakeholders de urgentie van goede informatievoorziening te laten ervaren en hen een visie te laten creëren over ambassadeurs- schap voor BIM. Hoe kunnen we met de inzet van BIM supporters ervoor zorgen dat ‘praten over’ de BIM-toepassing wordt vertaald naar actie? Door het formeren van een groep ambassadeurs creëren we draagvlak en betrokkenheid. We zorgen er met zijn allen voor dat het gebeurt!

Hoe creëer je draagvlak en betrokkenheid bij nieuwe ambassadeurs?

Er werd een game gespeeld om de urgentie en winst van de verandering te ervaren, we deelden kennis over de verandervisie en over co-creatie & empowerment, men inventariseerde de betekenis van ambassadeurs gedurende elke fase van de verandering, en tenslotte bouwden we gezamenlijk een veranderaanpak.

 

Het resultaat

De resultaten van de BIM sessie zijn, dat:
  • (een deel van) de deelnemers een coalitie vormen om de BIM implementatie mede te realiseren, doordat zij op grote schaal communiceren over de BIM visie
  • een breed draagvlak voor de BIM implementatie ontstaat
  • de geloofwaardigheid zeker wordt gesteld
  • we met zijn allen korte termijnsuccessen realiseren
  • de nieuwe werkwijze (met BIM) in de organisatiecultuur verankert.
[dsm_embed_twitter_timeline twitter_username=”marjolijndg” limit_tweet=”on” tweet_number=”2″ footer=”off” scrollbar=”off” _builder_version=”4.9.3″ _module_preset=”default”][/dsm_embed_twitter_timeline]

Interesse of een vraag? Neem contact op