Doelgroep + Context

Een middelgrote opleidings/adviesorganisatie is na een fusie flink gereorganiseerd. Vooral in 1 unit zitten de diverse bloedgroepen en daar is behoefte aan teamontwikkeling, vanwege de heersende onvrede en stagnerende unitbijeenkomsten.

Interventie

Van tevoren hebben de deelnemers een assessment gedaan waarin het zelfbeeld en 3 buitenbeelden (door andere mensen ingevuld) wordt gevisualiseerd op het eigen gedrag. Impact Company maakt gebruik van het TransActional Combimodel van Anjo Schuite.

In dagdeel 1 werd het thema ‘persoonlijke strategie’ geadresseerd: welke strategie hanteer je in het oplossen van zaken en aangaan van nieuwe situaties? De paarden werden als metafoor ingezet voor effectief kuddegedrag. Door te leren hoe paarden nieuwe kuddes vormen en in harmonie leven, kregen de deelnemers een voorbeeld voorgeschoteld. Vervolgens ging elke deelnemer in dialoog met het paard de eigen doelstelling beoefenen en was er veel aandacht voor reflectie en feedback. Tenslotte kon van elke trainer/adviseur een receptuur worden opgesteld om de eigen beïnvloeding effectiever te maken. Dit recept resulteerde uit de vergelijking van het zelfbeeld (welk gedrag denk ik te laten zien in interactie) en de buitenbeelden van 3 andere personen en die van het paard (welk gedrag zien anderen van mij).

Het 2e dagdeel focuste op ‘interactie en teamontwikkeling’, waarbij met elkaar een teamopstelling werd gedaan op basis van de individuele recepturen. Een prachtige visualisatie van het ideale team. Bijna 20 trainers/adviseurs die zichtbaar van elkaar konden leren: “oh, ga jij meer kritiek boven tafel leveren†en “ah, fijn dat jij directief gedrag gaat tonen†of “wat een hoop mensen die in hetzelfde segment zitten als ik, dat zijn handige maatjes!â€. Gezamenlijk werd geïnventariseerd in welke teamontwikkelingsfase zich bevindt en wat er voor nodig is om gezamenlijk naar de volgende fase te groeien: concrete afspraken.

Resultaat

Aan het eind van de dag hebben deze trainers/adviseurs:

  • zelfbeeld over de eigen manier van omgaan met anderen en samenwerken
  • buitenbeeld over de eigen manier van omgaan met anderen en samenwerken
  • inzicht in aanwezige kwaliteiten waarmee samenwerking wordt bevorderd en in te ontwikkelen kwaliteiten voor effectieve interactiesturing
  • inzicht in de huidige en wenselijke ontwikkelingsfase van de unit
  • checklist voor te maken afspraken om naar de volgende teamontwikkelingsfase te groeien.