Een directeur houdt tegen een adviseur een klaagzang over zijn medewerkers. Ze tonen te weinig initiatief, ze boeken niet genoeg resultaat, ze houden zich niet aan de afspraken. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Na een tijdje zegt de consultant: “Maar dat is toch jouw werk…?”

Verhalen over management en leiderschap gaan altijd over anderen. Over anderen motiveren en stimuleren. Maar… waarom zou iemand zich door jou laten leiden? Een paardenkudde laat zich graag leiden, omdat de leidmerrie zich het meest dienstbaar opstelt ten aanzien van de groep. Zij heeft dit al eens bewezen, bijv door een goed dagprogramma (van etenstijd, rusten en verplaatsen) te hebben opgesteld.

Als je aan een groep mensen zou vragen wie de leider is, steekt er 1 zijn hand op of doet een stap naar voren. Als je aan een kudde paarden zou vragen wie de leider is, dan kijkt de kudde de leider aan (wijst hem aan) of doet een stap naar achteren.

In de wereld van de paarden gaat het om leiding krijgen. Het gaat om jezelf. De manager die zichzelf begrijpt, zichzelf managed en zichzelf beheerst. Die verdient de leiding. Natuurlijk moeten leiders beschikken over visie, energie, autoriteit en strategische richting. Uit onderzoek blijkt echter dat inspirerende leiders over nog 4 andere, meer onverwachte kwaliteiten beschikken:
1. Laat (wat van) je kwetsbaarheid zien
2. Vertrouw op je intuitie
3. Wees invoelend en toch stevig
4. Durf anders te zijn

Tsja en hoe je die kwaliteiten leert? Van paarden! Impact company gebruikt paarden als spiegel om deze kwaliteiten te belichten. Een paard is van goede wil en geeft geen waarde oordelen. Achter elke gedraging die het paard van jou ziet, neemt het de intentie waar en ziet het gedrag als een functie ervan.
Vanuit zijn sociale karakter, gericht op samenwerking, zal het paard het voordeel ervan inzien en daarmee aan de gang gaan. Respect staat hoog in het vaandel.

Leider-zijn verdien je wanneer je de eigen en ook andermans ideeen, gevoelens en wensen respecteert. Wanneer je aandacht hebt voor mensen en vertrouwen in ze hebt. Wanneer je dichtbij je zelf staat. Dat is precies waar paarden in uitblinken!